DominoLab.iNFO Logo

Članak

Wireless | AD HOC .. s oprezom!

Želite li ostvariti legalnu vezu "na" Internet i surfati preko susjedovog ADSL modema.. prije svega potrebno je ostvariti dogovor sa susjedom (bez obzira na to ima li susjed ADSL zaštitu modema ili ne)!

Kontrola bandwitha je vrlo jednostavna - može se rješiti preko programa koji se instaliraju na računalo i tako se može vidjet potrošnja prometa po računalu - oduzme se sveukupna potrošnja bandwitha prema T-Com.ovim podacima MINUS potrošnja ostvarena preko računala koje hosta (shera, dijeli) pristup Internetu i dobije se potrošnja sekundarnog računala - a kao dodatna "mjera opreza" može se i na sekundarno računalo postaviti taj prog. ..

Osim ako susjed ima FLAT RATE pa vam je svejedno...

Sljedeće što je poželjno učiniti jest dobro se raspitati o toj tehnologiji/mogućnosti da ne biste ispali kao ja.. biser..! Stvar jest u dometu signala, zbog čega u različitim okruženjima dolazi do različitih rezultata!

Spajanje preko susjedovog DSL priključka moguće je na više načina, no ono najzanimljivije definitivno jest spajanje direktno preko susjedovog WiFi ADSL modema (bolje rješenje), ili AD HOC (computer-to-computer) vezom - što isto nije loše rješenje.

WiFiUSBAdapter

U prvom slučaju, sve što vam je potrebno jest WiFi kartica. Ima ih više na tržištu, a moje iskustvo odnosi se na U.S. Robotics USR 5421 Wireless MAXg USB adapter (320kn u HgSpotu). Koristeći taj WiFi adapter do (ZyXEL) ADSL modema ostvarujem vezu od 1 ili 2 Mbit/s - što bi s obzirom na T-Comov link bilo jako dobra veza ako se dodatno zna da susjed od T-Coma ima link od 1Mbit... No stvar jest u tome da veza čeeesto puca, i gubi signal - pa je to jaaako ne praktično. Zbog (a)testa sam tražil signal po cijeloj kući, no stvar je podjednako loša.

Sljedeći mogući način, koji je također vrlo zanimljiv, odnosi se na AD HOC model. Stvar jest vrlo jednostavna - na računalu koje dijeli vezu kreira se nova mreža koja se isključivo koristi za computer-to-computer vezu. I u tom slučaju do susjedovog USB adaptera (D-Link G-122) ostvarujem vezu od 11Mbit - što je odlično, no nikako se ne mogu spojit na tu mrežu... Razlog?! RTFM, tj. Read The "Fine" Manual! Radi se o tome da ta AD HOC veza ima jedan vrlo ključni nedostatak - računalo koje dijeli vezu mora se OBAVEZNO spajati LAN Ethernet kablom s ADSL modemom (a moguće je i preko dvije wifi kartice, kod koje jedna služi za spajanje s routerom a druga za dijeljenje veze) .. A drugi minus razlog je valjda očigledan - potrebno je da računalo koje dijeli vezu bude konst. upaljeno... No, to je manji problem..

Uglavnom, u svoj mojoj želji za bržim/jeftinijim Internetom s ovim propalim pokušajem stvar u potpunosti pada u vodu! Osim ak negdi skrupmpiram kakvu wifi karticu... (Baš ih i ne dijele "na placu"...) Za sve one koji imaju slične ideje/želje, preporuka jest da se prije bilo kakvih postupaka dobro informiraju putem Interneta ili nekog drugog medija (jedino nemojte previše slušati tzv. stručnjake u prodajnim centrima informatičke robe).. ili posude od prijatelja/prijateljice:) uređaje koji bi im već trebali u budućnosti... MAX mogući domet mog USB Wireless adaptera iznosi 125Mbit - što ponajprije ovisi o ADSL modemu, zatim okruženju (broj zidova, debljini zidova, prirodno orkuženje - borovi i sl.). Nadam se da bude stvar nešto bolja do-godine (Rujan 2008.) kad bude razvijen novi WiFi standard s boljim karakteristikama (?!?!)... ... http://en.wikipedia.org/wiki/802.11

Više o AD HOC modelu možete saznati na: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/setup/adhoc.mspx

Sretno  !